Tuesday, May 30, 2006

Karua luettavaa

Aamupäivä kolautti postiluukusta Pessin kuolisyylausunnon: itsemurhasta ei ole epäilystäkään. Lausunto oli tullutkin äidille, joka edelleenlähetti sen minulle. Hän uskoi minun järkyttyvän (kuten on käynyt joukolle serkkuja ja muita sukulaisia). Mutta mistä minä olisin järkyttynyt? Tiesinhän sen jo. Oli se silti aika kylmivää luettavaa. Nyt yritän saada isää kiinni, sillä minun surullinen tehtäväni on kertoa hänelle lausunnosta.

Vartin päästä tuli uutinen, että lakivaliokunta on äänestänyt hedelmöityshoitolakiesityksestä :
"Lakivaliokunta äänesti asiasta tiistaina luvuin 9–6. Kaksi valiokunnan jäsentä äänesti tyhjää. Päätöksen mukaan valiokunta valmistelee oman mietintönsä siltä pohjalta, että hedelmöityshoidot rajataan miehen ja naisen muodostamille pareille lääketieteellisin perustein. Hallitus oli valmis sallimaan hedelmöityshoidot myös yksinäisille naisille ja naispareille. " (verkko-HS 30.5.2006)

"Nyt me tullaan aina olemaan lainsuojattomia" sanoi Pikkukarhu lannistuneena.

Vielä on pienenpieni toive, että joku kuultavana oleva perustuslakiasiantuntija on puolellamme ja ilmoittaa, että esitys sotii perustuslain yhdenvertaisuusperiaatetta vastaan. Ja toinen hentoinen toive, että oikeusministeri Luhtanen vetää hallituksen esityksen pois, jolloin eduskunta ei pääse moisesta edes äänestämään.

- sekä työnsin tietenkin jo pään liinavaatekaappiin ja etsiskelin sopivaa banderollikangasta..

Tänään on vain on sellainen päivä, että on tosi vaikea löytää energiaa mielenosoituksen suunnitteluun (jätin suosiolla työpäivän väliin).

Tämä kamppailu on kestänyt jo vuosia. Häviöt ovat suuret, voitot pienet. Jos voitamme, saavat naisparit yhä käydä klinikoilla hoidossa ja perheen sisäinen adoptio luultavasti säädetään niille, joilla ei ole mahdollisuutta viralliseen isään. Jos häviämme, paitsi että klinikoiden ovet sanovat naks ja pum,luultavasti sekä sisäisen adoption että ulkoisen adoption avaaminen ei-heteroille jumittaa vuosikausiksi.

Puhumattakaan ilmapiirin muutoksesta. Saa syrjiä, olkaa hyvä. Kunhan se vain tapahtuu heteronormatiivisen perhepuheen yhteydessä!